
Kjøpe eller bygge mikrohus på hjul?
Her er noen tips:
Det er mye å sette seg inn i når en skal kjøpe et hus og mikrohus på hjul innebærer enda et par aspekter som er viktig for kvaliteten av bygget. Bransjen er en lite regulert og det er mange som prøver seg som produsenter, der kunden blir forsøkskanin. Her tar vi for oss de vanligste feilene som vi har observert over tid i bransjen.
SJEKKPUNKTER VED KJØP AV MIKROHUS
1. Er totalvekten faktisk 3500kg?
2. Byggeskikk og kvalitet
3. Sikkerhetsglass
4. Elektrisk og vann
1. Er totalvekten faktisk 3500kg?
Alt veier noe! Maler du huset med 10 liter maling, legger du til litt over 10kg på totalvekten. Vanlige biltilhengere i Europa har tillatt totalvekt på 3500kg og mikrohuset kan dermed ikke veie mer enn dette under transport. Det er i mange tilfeller mulig å ta ut en del skuffer og skap, skulle huset være for tungt, men dette skal også fraktes på en annen måte, som kan bli dyrt.
Mange produsenter skriver at huset veier 3500kg uten at dette nødveldigvis er tilfellet. Realiteten er at trevirke har stor variasjon i densistet og en identisk model kan ha stor variasjon i totalvekten på grunn av dette. Bygger du et 2.5x7 meter stort hus i standard 2x4 konstruksjonsvirke, kan du nesten garantere at det går over den tillatte totalvekten. Hus bygget av et lokalt snekkerfirma gir ingen garanti på dette, siden totalvekt sjeldent er viktig i vanlige bygg.
Selv seriøse aktører kan ha vanskelig for å holde totalvekta på store modeller. Så lenge huset står plassert, er ikke dette viktig, men absolutt noe å være oppmerksom på. Overvekt fordyrer transporten og velger en å kjøre er risikoen kjøreforbud, skulle du bli stoppet i en kontroll.
2. Byggeskikk og kvalitet
Norge er et kaldt og vått land som krever andre byggeskikker enn det som er vanlig i resten av Europa. Fuktighet feil sted, vil ødelegge konstruksjonen over tid. Slike skader blir ofte ikke synlig før etter mange år og kan da bli problematisk etter at garantien fra produsenten har utløpt. Siden hus på hjul ikke er underlagt byggeforskriften, har ikke produsentene klare forventninger til hvordan det bygges. Særlig utenlandske produsenter mangler ofte krav som Norske hus har.
Vektbalansen på tilhengeren er også noe som ofte ikke er medregnet i byggeprosessen og kan før til utfordringer under transport. Har huset negativt kuletrykk, er det direkte farlig å transportere med vanlig bil.
3. Sikkerhetsglass
Kjøretøy har krav om sikkerhetsglass. Dette er herdet glass som enten pulveriseres eller er limt til en film, slik at glasset ikke skader deg ved en krasj. Vegvesnet ønsker at mikrohus har slike glass i rutene og det er en risiko for at du ikke får kjøre videre om du blir stoppet i kontroll. Sikkerhetsglass skal merkes med stempel i glasset og skal derfor være enkelt å merke seg. Laminerte glass behøver ikke å ha slikt merke.
4. Elektrisk og vann
Som alle hus i dag, krever elektrisitet en særlig godkjenning av ansvarlig foretak. Selv om du plugger mikrohuset inn i en kontakt, så er fortsatt kravet fra myndighetene at den elektriske installasjonen følger krav for bolig. Dokumentasjon på dette skal følge huset og er eiers ansvar. Sjekk om huset har dokumentasjon før du kjøper. Mangler dette kan det føre til avkortning på forsikringen ved en skade og du har ingen garanti.
Selv om ikke vann er like farlig for liv, kan det gi store skader på huset om det kommer på avveie. Er det vanntank i huset bør den sikres så en lekkasje renner direkte ut av huset. Kan du holde vannsystemet inne på et våtrom er konstruksjonen bedre sikret skulle noe gå galt. Waterguard er også en smart løsning for å stoppe vanntilførselen skulle uhellet være ute.