BRUKERHÅNDBOK
for mini- og mikrohus på hjul
I denne brukerveiledningen vil du finne en del nyttig informasjon og gode råd om opphold i og vedlikehold av ditt mini- eller mikrohus på hjul. Skulle du ha spørsmål som ikke blir besvart her, kan du gjerne ta kontakt. Veilederen tar utgangspunkt i systemene levert fra Norske Mikrohus frem til 2021, men mye kan fint overføres til andre leverandører.
PRAKTISK INFO & VEDLIKEHOLD
VENTILASJON
Mikrohuset ditt er bygget etter moderne byggeskikk. Avtrekksvifter er satt inn på bad og ved koketopp for å trekke ut fukt og matos. Det anbefales at det luftes ved jevne mellomrom når en oppholder seg i huset. Siden huset har et lite areal kan det oppstå kondens som blir synlig i vinduene. Slik kondens bør fjernes med en liten klut kombinert med en god utlufting. Noen av vinduene har en lufteventil som kan brukes til å justere luftsirkulasjonen i huset. Kondens oppstår hyppigere på vinteren og det kan være smart å sjokklufte en gang i blant når du er hjemme, spesielt om det er flere inne.
RÅD FOR GOD AVTREKK VED MATLAGING
Hold en liten åpning på vinduet i stua eller døra, for tilstrekkelig tilluft når du bruker avtrekksviften. Husk at viften trenger tilluft for å fungere. Luften som skal blåses ut må erstattes.
Slå på viften 5 – 10 minutter før du begynner å lage mat. Da skapes et lite undertrykk i rommet som setter i gang luftsirkulasjonen. Venter du til skaden er skjedd og det er fullt av matos, klarer ikke viften å hente denne opp fra gulvnivå!
Benytt avtrekksviften i 15 minutter etter at du er ferdig med matlagingen eller har dusjet.
HENGE OPP BILDER ELLER HYLLER
De fleste mini- og mikrohus har 9mm poppel finerplater på vegg og i tak. Dette gir godt feste til bilder og lettere små hyller. Bruk egnede treskruer som fester i de første 9mm og gjerne ikke mye lengre for dette vil punktere dampsperren. Dampsperren ligger normalt 3 cm inn i veggen. Noen har lagt inn spikerslag der det er behov for ekstra feste. Dette må ha blitt avtalt da huset ble bygget. Tyngre hyller for bøker og lignende bør festes i stendere dersom spikerslag ikke er lagt inn, stenderne har standard avstand på 60 cm. Veggene på badet i Norske Mikrohus sine modeller er laget av 20 mm litex plater. Disse gir dårlig feste til skruer og vi anbefaler å bruke dobbeltsidig teip med krok for bilder og speil som skal henges opp her.
OPPVARMING
Gulvvarmen er der for å gi en behagelig temperatur i gulvet. Det er nødvendig å ha en liten varmeovn dersom huset skal brukes om vinteren. En konveksjonsovn på gulvet vil gi en fleksibel løsning og den kan fjernes på sommeren. Vær oppmerksom på at tepper og ting som settes på gulvet vil sperre varmen fra gulvet inne og føre til overoppheting som kan skade tregulvet. Slike skader dekkes ikke av garanti.
TIPS FOR GOD FORBRENNING I VEDOVN
Har du vedovn i huset, sørg for god lufttilførsel når denne brukes. Skru av viftene på bad og kjøkken og la ventilene i vinduene stå åpne. Avtrekksviftene vil konkurrere om luften til oven og kan trekke luft ned pipen som gir røykutslag i huset ditt. Ovnen har to luftventiler som begge bør være helt åpne under opptenning. Når det brenner godt skal du stenge lufttilførselen til veden og justere den slik at du får ønsket forbrenningsintensitet.
FORBRENNING- OG KOMPOSTTOALETT
I bruksanvisningen finner du en veiledning på fremgangsmåte og forventet vedlikeholdsrutine for toalettet. Gjør deg kjent med veilederen til toalettet før bruk, Produktets garanti kan være avhengig av riktig bruk. Der huset blir brukt som helårsbolig anbefales det å gjøre jevnlig vedlikehold to ganger i året. Askeskuffen i forbrenningstoalett bør tømmes hyppig, ikke vent på beskjed om at det er fullt. Tas askeskuffen ut, må denne tømmes for riktig funksjon. Har du Cinderella Comfort forbrenningstoalett kan du laste ned dokumentasjon på disse under:
BENKEPLATEN OG EIKEDETALJER
Treverket overflatebehandles med treolje fra Osmo som er godkjent for bruk med mat. Osmo er markedsledende på behandling av treverk og en gir en slitesterk overflate. Eik er et levende materiale og krever vedlikehold. Vær oppmerksom på at det kan oppstå merker ved plassering av gjenstander med fuktighet under og særlig hermetiske bokser kan gi en svart ring på treverket som er vanskelig å få bort. Det anbefales at en behandler overflaten regelmessig og cirka en gang i året for å holde treverket i god stand.
VANNTANKEN
Vanntanken vil kunne få noen avleiringer og oppsamling av smuss, særlig ved bruk av vann fra brønn eller der vannkvaliteten ikke er optimal. Dette bør fjernes rundt 1-2 ganger i året avhengig av vannkvalitet. Vanntanken bør da skylles/spyles og tørkes helt før den fylles på nytt. Det kan også brukes rensetabletter, men vi anbefaler mekanisk fjerning av smusset uten bruke av kjemikalier.
Noen steder der tilførselsvannet er veldig kaldt, kan det kondensere på utsiden av tanken. Er det mye kondens kan det være smart å løfte tanken litt opp fra gulvet ved å plassere noen tynne lekter under og sette inn et plastunderlag slik at kondensen ikke blir liggende på treverket.
VEDLIKEHOLD
Vi anbefaler å gjøre fast vedlikehold av produktene to ganger årlig, for eksempel om våren og høsten, for å holde alt i god stand og sikre lang levetid på mikrohuset.
VIKTIG:
Noen mikrohus har ingen stoppeventil på tilkoblingen til vanntanken og vanntilførselen MÅ stoppes før vanntanken overfylles. Noen modeller har Waterguard som stopper vannet ved overfylling, men påfylling må likevel stoppes manuelt.
Varmtvannstanken må kobles fra strøm når det ikke er vann i den. Dette gjøres ved å skru av bryteren eller sikringen.
Vannpumpen skal IKKE tørrkjøre (trekke luft) over lengre tid. Stopp pumpen ved å trekke ut kontakten, så fort vanntanken går tom for vann.
ELEKTRISK ANLEGG
Tilkoblingen for 230V finnes under huset på motstående side fra inngangen. Som standard blir dette levert med 32A tre-fase tilkobling (blå kontakt). Eldre modeller har en-fase tilkobling. Du trenger gjerne 25 ampere for å bruke alle apparater i huset samtidig. Ved oppsett i private hager bør det medregnes at en slik tilkoblingskontakt må installeres. Dette må gjøres av en autorisert elektriker.
Sikringsskapet finner du normalt i det minste skapet i trappemøbelet. Andre plasseringer kan forekomme.
GULVVARME
På badet er det 300W varmekabel og under parkett er det lagt rundt 600W med varmefolie. Varmen styres med termostat på vegg. Det er ikke lagt varmefolie på hemsen. Gulvføleren ligger i gulvet under termostaten. Har du en varmeovn i dette området kan det påvirke effekten som leveres.
Virker ikke gulvvarmen, sjekk følgende:
Er «av og på» knappen trykket inn? Ved å skru termostaten mot høyeste temperatur, skal skjermen vise et varmesymbol eller en rød diode lyse.
Er sikringene på?
Du må beregne å vente minst 30 min før du vil føle varmeforskjell i gulvet.
KJØLESKAP
Mikrohusene kan ha et par forskjellige typer kjøleskap. Bruksanvisning leveres normalt inne i kjøleskapet ved levering. Hvis dette ikke starter, sjekk at stikkontakten er plugget i, sikringen er på (bryteren peker opp) og at apparatet er skudd på i panelet inne i kjøleskapet.
Kjøleskapet skal startes først et par timer etter transport. Dette er fordi kjølegassen i systemet beveger seg under transport og må få tid til å komme tilbake til normalposisjon før det kobles til strøm. Umiddelbar tilkobling av kjøleskapet kan føre til feil på kjølesystemet og brudd på garanti.
KOMFYR & KOKETOPP
Disse apparatene er koblet til med stikkontakt i kjøkkenskapet under eller ved siden av apparatet. Sjekk sikring og stikkontakt om disse ikke skur seg på. Før du bruker ovnen, fjern alt innholdet og varm den opp til 200 grader i en time. Dette fjerner lukt og damp fra beskyttelsesfett og isolasjonsmateriale. Koketoppen har en komfyrvakt som slår ut ved overoppheting (gjelder nyere modeller). Denne resettes ved å trykke på knappen på føleren montert på veggen over koketoppen.
DØRER & VINDUER
Dører og vinduer vil påvirkes av vær, fuktighet og bevegelse i konstruksjon. I noen tilfeller vil ytterdøren kunne bli vanskeligere å lukke og låse. Dette er et kjent problem.. I de fleste tilfeller vil dette blir bedre når været blir varmere og tørrere. Er problemet vedvarende vil dette kunne justeres ved å løfte huset litt. Gjør dette først når det er sikkert at dette skyldes sig i grunnen og ikke fuktig vær.
Funksjon og feilsøking
VANNSYSTEMET
Vannpumpen starter så fort kontakten blir koblet til strøm og stopper automatisk når normalt vanntrykk er oppnådd.
Trykktanken er der for å utjevne trykket i systemet og gjør at vannpumpen ikke må gå konstant ved bruk av vann. Trykktanken skal ha et trykk på 1.5 bar, og en vanlig bilventil finnes under det svarte lokket på toppen av tanken (se illustrasjon). Systemet blir levert med riktig trykk på tanken, men dette vil reduseres over tid og trykket bør derfor sjekkes og etterfylling av luft kan være nødvendig etter omtrent ett år. Dette gjøres med en vanlig sykkelpumpe, og vannsystemet må da være tømt for vann.
I tilfeller der vannpumpen ikke stopper av seg selv, kan dette skyldes:
For lite vann i vanntanken (fyll på mer vann)
Systemet klarer ikke å bygge nok trykk pga. luft e.l. (bruk tømmeventilen (hvit plast ventil under trykktanken) som fører vann tilbake i tanken og tøm vann til pumpen endrer lyd. Deretter stenger du ventilen igjen.
Påfyll av vann skjer gjennom Gardena tilkoblingen på utsiden av mikrohuset. Waterguard ble montert i nyere modeller og dette er et sikkerhetstiltak, men det er likevel nødvendig å stoppe vannet manuelt ellers vil tanken overfylles.
Vanntanken i skapet skal BARE brukes til rent vann.
VARMTVANNSBEREDER (hyttetorget)
Er det ikke varmt vann skyldes dette normalt at det ikke kommer strøm til varmekolben. Sjekk at kontakten er koblet til, sikringen er koblet inn (bryteren peker oppover) og at knappen under berederen er vridd helt til høyre (hyttetorget bereder). Når berederen varmer vannet vil det lyse et oransje lys på bryteren. Dette lyser bare under oppvarming av vann og stopper når ønsket temperatur er oppnådd. Berederen MÅ skrues av når systemet er tomt for vann ellers kan den overopphete og varmekolben ødelegges.
Varmtvannsberederen er utstyrt med magnesiumsanode for å forhindre korrosjon av tanken og varmeelementet. Det er viktig at anoden byttes ut med jevne mellomrom. Anoden bør sjekkes hvert år og byttes hvis nødvendig. Fremgangsmåten er beskrevet i egen instruksjonsveiledning
.
VANN UNDER TRANSPORT
Vanntanken må være tom under transport. Denne tømmer du ved å åpne kranene. Skru av varmtvannstanken først. Når tanken er tom trekker du ut stikkontakten på vannpumpen og lar vannet renne fra kranene til det stopper. Vær oppmerksom på at vannpumpen IKKE må tørrkjøres over lengre tid.
VINTER I MIKROHUSET
Vi oppfordrer til å fjerne snø fra taket på mikrohuset gjennom vinteren. Stor snølast kan føre til skader på konstruksjonen. Fjerning av snø vil i de fleste tilfeller være en forutsetning for eventuell tredjepart forsikring du har på mikrohuset.
Vi anbefaler at huset står med varme på gjennom vinteren. Dette for å hindre eventuelle skader på vannsystemet. Store temperaturforskjeller kan også føre til uønsket bevegelse i treverket.
Fylle vann om vinteren
Legges vannslangen i et varmt rom etter bruk, vil det uten problemer kunne brukes til å fylle vanntanken selv om det er kuldegrader ute. En vanntilførsel med varmekabel kan brukes for å gi permanent vannforsyning gjennom vinteren. Noen har vannslangen ute og tar den inn i dusjen ett døgn før for å tine denne. Her er det stedet du er som avgjør hvordan du må organisere deg.
Overvintring uten varme
Skal du likevel la huset stå over vinteren uten varme, er det viktig å ta riktige forholdsregler. Det kan være vanskelig å få tømt ut alt vann fra systemet og derfor anbefaler vi å holde huset frostfritt, men der dette ikke er mulig bør du gjøre følgende:
Tøm vanntanken og systemet helt for vann.
Åpne alle kraner (dusj, handvask på bad, blandebatteri på kjøkkenet)
Hell en alkoholløsning/frostvæske i vannlåsene, så de ikke fryser (vannlås finnes i avløp fra dusj (denne kan enkelt fjernes), servant på bad, og i kjøkkenvasken.